A MANTRAILING

Hobbi, életmód, sport és életmentő hivatás.

A mantrailing pontos jelentése: emberi nyom követése. A tevékenység során a kutya az  adott emberre jellemző egyedi szagnyomot követi egy szagminta alapján. A munka során hámot visel, a gazdája/felvezetője pedig 7-8 méter hosszú pórázon követi őt. Nem talajtöréseket, hanem az egyéni kipárolgás és a leváló hámsejtek által keletkező illatanyagot követi a kutya, mely annyira egyedi, mint az ember ujjlenyomata.

A mantrailingre kiképzett kutya nem csak erdőben és mezőn, hanem lakott területen, épített környezetben is képes bizonyos ideig követni a keresett személyt. Az egyedi szag követése azt is jelenti, hogy a munka közben más emberek szagát ignorálja, és folyamatosan azonosítja a célszemély illatanyagát.

Mivel a követés a kutya és a gazda között igazi csapatmunka, ezért a mantrailing nem kizárólag mentési céllal vagy szolgálati vonalon végezhető, hanem sportként a legtöbb kutyafajtának – többek között a vadászkutyáknak – kimondottan megfelelő elfoglaltság,  a szimatolás kiváló agymunka is.

A kutyák ősei, mint ragadozó állatok, a préda nyomának felkutatásával, annak követésével szerezték meg a zsákmányukat. Eme képesség genetikailag minden kutyában megvan, a célzott tenyésztés során, különböző kinézetű és képességű kutyák születtek, így ez a képesség fajtánként és egyedenként változó mértékben van jelen.

A mantrailing képzés során az ösztönös zsákmányszerző viselkedés eme részét (felkutatás-keresés-követés) aknázzuk ki mi is, de a kutyánkat az emberi szagnyom követésére kondicionáljuk.

Kezdeti lépések: Az emberi szag követése nem ösztönös a kutyáknál, azonban célzott, játékos eszközökkel a kutya különleges adottságaira építve megtanítjuk arra, hogy mit várunk el tőle a mantrailing során. A fiatal, de akár idősebb kutyusnak fektetett egyszerű, majd később komplexebbé váló nyomoknál a kíváncsiságára és felfedező kedvére alapozunk, mely párosul az ösztönös szimatolásával. A megtaláláskor a keresett személy megjutalmazza, így erősítve meg a munkát és építve a kutya motivációját, hogy miután megértette a feladatot, koncentráltan végezze azt el újra és újra.

A képesség bennük van, mi csak megfelelő időben és helyen végzett pozitív megerősítéssel felszínre hozzuk és előtérbe helyezzük azt, amit elvárunk tőlük. Innen indul egy hosszú, rengeteg tanulással járó út. A kutya szocializációját és ingerszoktatását, a problémamegoldó képességét, a kitartását és az idegi terhelhetőségét fejlesztjük.

A közös tevékenység során, amellett, hogy a kutya-gazda kapcsolat is erősödik, a gazda is képes lesz a kutyája viselkedésének és jeleinek értelmezésére, kialakul benne egyfajta feltétel nélküli bizalom a kutyája irányába, valamint javul a fizikai állóképessége és a koordinációja, továbbá képes lesz jobban tájékozódni is. 

Kölyök kortól kezdve rendkívül fontos a szocializáció és az ingerszoktatás. Mivel az eltűnés bárhol lehet, így ez a paletta rendkívül széles. A teljesség igénye nélkül: különböző zajok-durranások, kerítés mellett őrjöngő kutyák, nagy forgalom, embertömeg, házi állatok, vadak, villamos, metróállomás szaga és még számtalan más természeti és antropogén körülmény. Láthatjuk, hogy ilyen ingerek mellett, a szocializáció és a megfelelő kutya-gazda kapcsolat hiányában, a munka szinte elképzelhetetlen.

Legyen szó sportcélú vagy mentő tevékenységről, ez nem csak a kutya, hanem gazdája számára is kiváló fejlődési lehetőséget biztosít, hiszen bár az egyes helyzetek a komfortzónán kívül eshetnek, a megoldásuk mégis komoly mentális erőt adhat. Mivel az eltűnt emberek követése, megtalálása ill. ezzel kapcsolatban hasznos információk szolgáltatása a cél, ezért a kutyánkat a lehető legtöbb szituációval kell megismertetnünk.

A kutya helyes szocializációja és az ingerszoktatás a midennapi életünk és az eredményes keresőmunka alapvető feltétele, de a mantrailing során kutyáink sokrétű képességekre tesznek szert. Ilyen a rejtőző személy jelzése különböző helyeken (magasban, mélyben, épületben és egyéb zárt helyen), szagazonosítás (elágazó, fedő és keresztező nyomok, személykiválasztás), a nyom követése forgalmas helyeken, negatív jelzések (indítási és nyomvég), szennyezett szagmintáról való indulás és sok további apró alkotóelem, amivel a mentőkutya, sportkutya, de még a házi kedvenc is kivételes munkára lesz képes.

A mantrailing során azt várjuk a kutyánktól, hogy minden körülmény között az ember szagát válassza. Meg kell ismernünk a munka során minden rezdülését, a testjeleit, mert ez lesz a közös nyelvünk keresés során. Kihívás, hogy a kutyánknak velünk közösen kell haladnia pórázon – hiszen így szavatoljuk a biztonságát -, így a felvezetőre is nagy felelősség hárul, ne tartsa fel őt munka közben feleslegesen, illetve ne befolyásolja, hanem támogassa. A képzés során a kutya önállóságára alapozva, bízva képességében, a póráz végén nekünk persze kisebb szerep jut. Minden esetben a kutyának kell mutatni az utat és irányt, hiszen kizárólag ő érzi a szagnyomot, a mi feladatunk pedig az, hogy támogassuk ebben a munkában és megóvjuk a különböző helyzetekben.

Kövess minket Facebookon és Instagramon, valamint iratkozz fel Youtube csatornánkra!

LÉPJ VELÜNK KAPCSOLATBA!

Ha bármilyen kérdésed merül fel a mantrailinggel kapcsolatosan vagy a képzéseinket illetően, nyugodtan írj nekünk!

14 + 2 =