Kedveld a Facebook oldalunkat ahol mindig értesülhetsz a legfrissebb információkról!

MANTRAILING FELSZERELÉS

KUTYÁKNAK

MANTRAILING HÁM

Egyesületünk kiképzői, Tibi és Gergő fejlesztették ki és szabták optimálisra a tesztek alapján a JULIUS-K9 mantrailing hámot, mely egy minden igényt kielégítő, professzionális hám a mantrailinget hobbi szinten űzők és a mentőkutyások számára egyaránt.

Amennyiben hámot szeretnél vásárolni a kutyádnak, érdeklődj kiképzőinknél!

PÓRÁZ

7-8 méter hosszú nyomkövető póráz vált be a mantrailing során, melyet szükség szerint röviden vagy kiengedve használunk a kutyát követve. A póráz vastagságát az egyéni komfort és a kutya mérete ill. testsúlya határozza meg.

Sokféle anyagból készülnek a mantrailing pórázok, melyeknek mind megvannak az előnyeik és hátrányaik. Figyelembe kell venni, mennyire rugalmas az anyag, mennyire tapad ill. csúszik száraz és nedves körülmények között. A lényeg, hogy mind a póráz, mind pedig a karabiner anyaga erős és tartós legyen.

JUTALOM

A mantrailingnél nagy szerepe van a kutyánk számára megfelelő jutalomnak, hiszen így zárjuk le a keresést, ezzel a fizetséggel erősítjük meg a kutyában azt, hogy a keresett személy nyomának követését érdemes koncentráltan  és aktívan végrehajtania – persze az egyéni keresési stílusát figyelembe véve.

A jutalom lehet élelem, játék, vagy a kettő kombinációja, ezt mindig a kutya határozza meg. Természetesen nagy szerepe van az interakciónak is, mind a keresett személy, mind pedig a kutyavezető részéről is. A speciális igényű, erzékeny kutyáknál erre még nagyobb figyelmet kell fordítani.

VÍZ

A mantrailinges munka a kutyák számára fizikailag megterhelő: szimatolás közben a kutyák szíve szaporábban ver, testhőmérsékletük megemelkedik és percenként akár 300-szor vesznek levegőt ilyenkor. Ennek hatására a nyálkahártyák kiszáradnak, emiatt fontos szerepe van az itatásnak. Már akár tíz perc munka után is szükség lehet itatásra – főleg meleg időben -, emiatt mindig vigyünk magunkkal vizet és összecsukható tálat.

 

GAZDÁKNAK

RUHÁZAT ÉS KIEGÉSZÍTŐK

Az elejétől fogva javasoljuk a gazdáknak, hogy a mantrailing során – felvezetőként és segédként egyaránt -, mindig az időjárásnak megfelelő ruházatot viseljenek. Persze hétköznapi, kényelmes ruhában is lehet űzni ezt a kutyás sportot, a legmegfelelőbb valamilyen robosztusabb technikai ruházat vízhatlan és légáteresztő réteggel, hideg időben meleg aláöltözettel. A lábbelik esetében javasoljuk a magasszárú, bokát fogó, stabil, de mégis hajlékony talpú cipőket, szintén vízhatlan kivitelben.

Segédként (a keresett személy szerepét eljátszva)  jobb a környezetbe olvadó, nem rikító ruházat, valamint célszerű olyan kiegészítőket, mint polifoamot, összecsukható kemping sámlit vagy széket is magunkkal vinni a gyakorlásokra.

 

LÁTHATÓSÁGI MELLÉNY

Mivel mantrailingezni bárhol lehet, ezért sokszor lakott területen, forgalmas vagy kevésbé forgalmas helyeken is dolgozunk a kutyákkal. Emiatt célszerű mindig feltűnő, láthatósági mellényt viselnie a kutya felvezetőjének és a kísérőknek is, hogy a környezetük – autósok, bringások, gyalogosok -, jobban észrevegyék őket és figyeljenek rájuk.

A K9 Keresőkutyás Egyesület a Mantrailing Klub tagoknak egyedi mellényt készíttet, amit a kiképzőinknél lehet megvásárolni.

FEJLÁMPA

Télen hamarabb sötétedik, a gyakorlások hétköznaponként általában esténként vannak, nyáron pedig a nagy meleg miatt dolgozunk a kutyákkal a hűvösebb napszakban. Emiatt állandó társunk egy erős fényáramú (kb. 600-800 lumen), szórt vagy állítható fényű, újratölthető fejlámpa. Fontos a szórt fény, mert a kutya mögött haladva szélesebb területet kell megvilágítanunk magunk előtt, de kísérőként is látnunk kell, hová lépünk.

MOBILTELEFON ÉS POWERBANK

Manapság már ritkán használunk – általában csak mentőkutyás tevékenység során -, külön GPS készüléket, inkább a mobiltelefonunkkal és/vagy az okosóránkkal tájékozódunk ill. rögzítjük a megtett útvonalat a mantrailing gyakorlások alatt. A helymeghatározás és a kommunikáció miatt nagyobb igénybevételnek van kitéve a telefon akkumulátora, ezért érdemes egy powerbankot és töltőkábelt is magunkkal hordani. A powerbankról megfelelő csatlakozás esetén akár még a fejlámpát is fel lehet tölteni. A szükséges applikációk telepítését és használatát személyes oktatás keretén belül mutatjuk be.

 

LÉPJ VELÜNK KAPCSOLATBA!

Ha bármilyen kérdésed merül fel a mantrailinggel kapcsolatosan vagy a képzéseinket illetően, nyugodtan írj nekünk!

9 + 2 =