Kérdések és válaszok a mantrailingről

Gyakran ismételt kérdések, gyakorlatias válaszok.

Kedveld a Facebook oldalunkat ahol mindig értesülhetsz a legfrissebb információkról!

Mit jelent a mantrailing kifejezés?

A mantrailing pontos jelentése: emberi nyom követése. A tevékenység során a kutya az  adott emberre jellemző egyedi szagnyomot követi egy szagminta alapján. A munka során hámot visel, a gazdája/felvezetője pedig 5-10 méter hosszú pórázon követi őt. Nem talajtöréseket, hanem az egyéni kipárolgás és a leváló hámsejtek által keletkező illatanyagot követi a kutya, mely annyira egyedi, mint az ember ujjlenyomata.

Olvasd el cikkünket és nézd meg látványos bemutató videónkat a mantrailingről!

Miért különleges a mantrailing?

Míg a legtöbb kutyás sportban a kutya olyan feladatokat hajt végre, amit az ember látni akar, addig a mantrailing során azt mutatja meg, amit mi nem láthatunk. A kutya a legkülönlegesebb képességét, a szaglását használja a kedvünkért, szolgáltat ezáltal információt és találja meg a keresett embert, annak egyedi szagnyoma alapján.

Miért jó szabadidős tevékenység ez a kutyának?

A kutyák ősei, mint ragadozó állatok, a préda nyomának felkutatásával, annak követésével szerezték meg a zsákmányukat. Eme képesség genetikailag minden kutyában megvan, a célzott tenyésztés során, különböző kinézetű és képességű kutyák születtek, így ez a képesség fajtánként és egyedenként változó mértékben van jelen.

A mantrailing képzés során az ösztönös zsákmányszerző viselkedés eme részét (felkutatás-keresés-követés) aknázzuk ki mi is, de a kutyánkat az emberi szagnyom követésére kondicionáljuk.

A szimatmunka nem csak fizikálisan, hanem mentálisan is kiválóan lefárasztja a kutyákat és a mantrailing hozzájárul az ebek kiegyensúlyozott életéhez.

Számít a kutya kora a mantrailingnél?

Ha kölyökkutyával kezditek el, akkor – mint a kutyakiképzés más területein is -, sok dologgal gyorsabban lehet haladni ebben a korban és tartósan végbemegy a tanulási folyamat. Felnőtt vagy senior kutyával a megfelelő képzési eszközöket alkalmazva szintén eredményesen lehet mantrailingezni, és javasoljuk is, mert frissen tartja a kutyát fizikailag és mentálisan is!

Milyen kutyával lehet elkezdeni a mantrailinget?

Bármilyen kutyával el lehet kezdeni ezt a kutyás tevékenységet. A képzés során meghatározó a kutya életkora, egészségi állapota, előélete (pl. traumatizált), testfelépítése, idegrendszeri és hormonális állapota. Ezek és még sok más szempont alapján szükséges az egyed számára megfelelő mantrailing képzés kialakítása.

Agresszív kutyával tudok mantrailingezni?

Igen, de megfelelő felszerelés alkalmazásával gondoskodni kell az emberek és társállatok biztonságáról. Ilyen eszköz pl. a megfelelő méretű és kialakítású szájkosár, melyet viselve a kutya ugyanúgy tud szimatolni, valamint a jutalmát is el tudja fogyasztani. A mantrailinget terápiás céllal is lehet alkalmazni, mivel a szimatmunka idegrendszerileg kiegyensúlyozottabbá teszi a kutyát, valamint javítja a kapcsolatot az emberekkel, kiváló ingerszoktatás (deszenzitizáció).

Vadászatra alkalmazott kutyával tudok mantrailingezni?

Igen, de figyelembe kell venni, hogy a vad szagára is kondicionálva van, és ez bizonyos területeken elvonhatja a figyelmét. Hétköznapi kiegészítő tevékenységként javasoljuk a mantrailinget.

Mantrailing mellett űzhető más kutyás sport?

Természetesen! A változatosság mindig jót tesz a kutyának is, de ügyelni kell, hogy ne legyen túlterhelve.

Diszpláziával vagy más ízületi betegséggel küzdő kutyával űzhető a mantrailing?

Alapvetően igen, de mindenképpen szükségesnek tartjuk, hogy előzetesen konzultálj erről lehetőség szerint egy ortopéd szakállatorvossal.

Gazdiként szükségem van valamilyen különleges képességre?

Már így is elég különleges vagy a kutyáddal együtt, hogy eljössz vele mantrailingezni! 😉 Mivel a kutyával közösen dolgoztok a póráz két végén, ezért az első lépésektől fogva együtt tanultok és fejlődtök.

Kan vagy szuka kutya teljesít jobban?

Erre nem lehet egyértelműen válaszolni, mert minden kutya egyedi tulajdonságokkal bír. Az életkorból adódó sajátosságokkal, az idegrendszeri és hormonális fejlődéssel és folyamatokkal természetesen tisztában kell lenni és ezeket figyelembe véve haladunk a mantrailing képzésben.

Láttam videókat, amiben futnak a kutyával. Mindig ilyen gyorsan keresnek a kutyák?

Minden kutyának egyedi keresési stílusa van, és ez határozza meg – figyelembe véve a mi fizikai állapotunkat is -, az ebek sebességét a nyom követése során. Nem attól függ a kutya munkájának eredményessége, hogy lassan vagy gyorsan halad a nyomon, hanem attól, hogy mennyire motivált, magabiztos és koncentrált, valamint mennyire tiszta és értelmezhető a testbeszéde a gazda (kutyavezető) számára.

Heti hányszor gyakoroljak, mi az optimális?

Az egyedtől és a fejlettségi szinttől is függ, hogy mi az ideális mantrailing gyakorlási mennyiség. Itt is figyelembe kell venni a kutya adottságait, a tanulási folyamatot, a fejlettségi szintet, melyik fázisban vannak (tanulási, munka vagy mentális), az aktivitás és pihenés egyensúlyát.

Emberekkel bizonytalan kutyával is elkezdhető a mantrailing?

Igen, sőt, szakértő kiképzők segítségével javasolt is, mivel a szimatmunka és az idegen emberek által történő jutalmazás kiválóan növeli a kutya magabiztosságát és bizalmát az emberek irányába.

LÉPJ VELÜNK KAPCSOLATBA!

Ha bármilyen kérdésed merül fel a mantrailinggel kapcsolatosan vagy a képzéseinket illetően, nyugodtan írj nekünk!

10 + 14 =