Gazdaként és egyben kutyavezetőként folyamatosan nagy hatással vagyunk a kutyánkra. Ideális esetben megfelelő kapcsolatról, kötődésről, kölcsönös figyelemről és megértésről beszélünk, ami nem csak a mantrailingnél, hanem a mindennapokban is nagyon fontos.

Mivel életének nagy részében irányítjuk a kutyánkat, megmondjuk, mit csináljon, ezért nagyszerű dolog a mantrailingben, hogy bár pórázon és hámban, de mégis szabadon dolgozhat, mi pedig követjük őt. Persze nem mindegy, hogyan tesszük ezt és építjük fel a közös munkát. Az, hogy felhatalmazást adunk neki, és eljutunk arra a szintre, mikor teljesen önállóan dolgozik, még nem jelenti azt, hogy ne lennénk befolyással tudatosan vagy tudattalanul a viselkedésére, így magára a nyom követésére is.

Kockázatok:

 • Nem megfelelő reagálás, statikussá válás.

 • A kutya jelzéseinél nem megfelelő irányba való mozgás, hátrálás, ezáltal a kutya magunkra vonása és összezavarása.

 • Nem nyújtunk elegendő támaszt a kutyának, pl. túl távol vagyunk tőle stresszhelyzetben.

 • Gyakran ugyanott történik a keresés.

 • Sokszor ugyanazt a személyt keresi a kutya.

 • Csoportos képzésen azonos nyomot dolgoz ki minden kutya és ugyanott rejtőzik a keresett személy.

 • Túl sok segítséget nyújtunk neki: pl. a viselkedés tényleges megváltozása nélkül pórázzal való befékezés, lekérdezés és manipulálás.

 • Nem hagyjuk, hogy magától jöjjön rá a megoldásra, türelmetlenek vagyunk.

 • Manipuláció a testbeszédünk által (ráutaló magatartás).

Célkitűzések:

 • Konfliktushelyzetek megoldása, a kutya azokon való átsegítése, félelmek leküzdése.

 • Magabiztosság növelése megfelelő fellépéssel (pl. dinamikusan megyünk vele, a kutya számára bizonytalan helyzetben).

 • A kutya viselkedésének megismerése, megtanulása és értelmezése manipuláció nélkül!

 • A kutyában tudatosuljon, hogy a mantrailing során is társként számíthat ránk!

A befolyásolás formái

… a felvezető által: általában ismert nyomon nem kap elég teret a kutya egy helyzet kidolgozására – vagy vakon a kutyavezető bizonyos dolgokat tévesen feltételez -, így az eb nem tudja megtapasztalni a nyomszáron való haladás és az arról való letérés közötti különbséget, emberi léptékkel van bekorlátozva, pl. 1-2 póráz hosszt térhet el a nyomtól. De honnan tudjuk mi emberek, a kutya mit és hol érez, ha nem kizárólag talajtörések követésére van kényszerítve? Nem az emberi lépték számít, azaz mi vagy a kiképző elképzelése szerint mit akarunk a kutyának megengedni – hiszen ez az egyedtől és a helyzetektől, továbbá a környezeti tényezőktől is függ -, hanem mindig a kutya viselkedése ill. annak változása a mérvadó.

… a felvezető számára nem, de a kiképző vagy kisérő számára ismert, un. vak nyomoknál: sok esetben előfordul, hogy a kiképző, kísérő lemarad, ha a kutya rossz irányba megy, és lehet, ezt az ember észre sem veszi, csak a videófelvételeken látszik, vagy kiabál utána, stb.. Ezt a segítséget észlelheti a felvezető, de kifinomult megfigyelő képességével leginkább a kutya. Ez pedig azt a kockázatot hordozza magában, – az eredményével pedig mindenki számára ismeretlen nyomokon, vizsgákon, bevetéseken szembesülhetünk -, amikor a kutya megtanulja „olvasni” az ilyen jellegű emberi testbeszédet és elkezd rá hagyatkozni.

A célunk az, hogy a kutyánkat se kutyavezetőként, se kísérőként ne tudjuk véletlenül sem megvezetni, hanem végig a nyom követésére koncentráljon.

Okos Hans

Példaként fontos kiemelni az Okos Hans effektust. Okos Hans egy német matematika tanár, Wilhelm von Osten lova volt. Sokáig azt hitték, hogy patáinak dobbantásával matematikai és más feladatokat tud önállóan megoldani. 1907-ben egy pszichológus, Oscar Pfungst számos vizsgálat után megállapította, valójában arról volt szó Hans esetében is, hogy egy állat gondozója tudattalanul is adhat ki olyan jeleket, melyek utalhatnak az elvárt viselkedésre. Ebből fakadóan fordulhat elő többek között a mantrailing során is, hogy bizonyos információk birtokában nagy befolyással lehet a kutyavezető és a kísérő személye is a kutyára, főleg összetett, nehéz helyzetek megoldása során.

Mindig figyeljünk oda arra, hogy hagyjunk időt a kutyának, legyünk türelemmel, de szükség szerint megfelelő eszközökkel támogassuk úgy a keresésben, hogy mégsem építünk be tudatosan vagy tudattalanul olyan mankókat, amelyek hiányában a kutyavezető számára ismeretlen nyomot nem képes önállóan kidolgozni a keresőkutya. Ez nem csak mentőkutyásokra vonatkozik, hanem a mantrailinget sportként vagy rehabilitációs tevékenységként űző párosokra is, hiszen ez vezet célunk megvalósításához, a csapatmunkában, de a kutya által mégis önállóan teljesített, eredményes és mindenki számára örömteli mantrailinghez. Persze nem kikövezett útról beszélünk, de a tudatos, következetes és higgadt munka több-kevesebb idő alatt meghozza a gyümölcsét, figyelembe véve a párosok egyéni képességeit és lehetőségeit.

Okos Hansról, mesésnek hitt képességeiről itt olvashatsz bővebben:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Okos_Hans

Kép forrása: wikipedia.org