KIKÉPZŐK

A K9 Keresőkutyás Egyesület kiképzői nem csak oktatják a mantrailinget, hanem aktívan végzik azt sportként és mentőkutyásként is, hiszen ez a saját kutyáink számára is kiváló elfoglaltság, melyet magas szinten űzve akár emberi életek megmentésekor is hasznosíthatunk! A legfontosabb, hogy jól érezzük magunkat!

A K9 Keresőkutyás Egyesületet kimondottan azzal a céllal alapítottuk, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük a modern mantrailing képzést. Azoknak, akik csak gyakorolni szeretnének sport és rehabilitációs céllal, de azoknak is, akik ezt sokkal komolyabban gondolják. Szeretünk az emberekkel és a kutyákkal is foglalkozni, megismerni őket, fejleszteni a képességeiket és segíteni nekik a céljaik elérésében.

Mottónk, hogy ne egy adott módszert kényszerítsük rá a kutyára, hanem a képzést alakítsuk úgy, hogy a kutyából és a gazdából közösen – kijárva a szükséges utat, valamint megküzdve a kihívásokkal  – a lehető legtöbbet tudjuk kihozni, és így válhassanak a mantrailinges szimatmunkában is igazán eredményes és boldog párossá!

Fazekas Tibor

Budapest és környéke

Fazekas Tibor vagyok, mentőkutya-vezető, a K9 Keresőkutyás Egyesület kiképzője. 

2013 decemberében úton Galyatetőre született meg a döntés, hogy legyen egy kutyánk, és nem sokkal később berobbant az életünkbe Duplo, a vizslador szuka. Tapasztalatlan kutya tulajdonosként úgy gondoltuk, hogy iskolába kellene járnia és nekünk is, így kerültünk a Csepel-Szigeti Kutyasuliba, ahol Urbán Rékának és csapatának köszönhetően elkezdtünk kutyásodni. Ez annyira jól sikerült, hogy itt is ragadtunk az iskolában szocilizációs oktatóként, és azóta a mindennapjaink részévé vált a kutyázás.

2018-tól a CSSZK Mantrailing edzéseit is vezetem. A mantrailinggel még a középfokos tanfolyamunk egyik foglalkozásán ismerkedtünk meg, és egyből nagyon megtetszett nekünk és Duplonak is. 2015-ben vettem részt az első mantrailing szemináriumon és kezdtünk komolyabban gyakorolni, majd 2017 januárjától mentőkutya-vezetőként már éles helyzetekben is részt vettünk. 2017 nyarán gyarapodtunk még egy kutyával, Isonnal a leopárdkutyával, akivel már 10 hetes kora óta tudatosan készültünk a mantrailinges munkára. Most már 5 éves és a Mancs a Kézben Egyesület mentőkutyájaként számos éles, eredményes bevetésen van túl. Legfiatalabb családtagunk Nisha, a leopárdkutya, aki 20222. őszén került hozzánk.

Mentőkutya-vezetőként a célom, hogy mindkét kutyámmal segíteni tudjuk az eltűnt emberek megtalálását. A K9 Keresőkutyás Egyesület kiképzőjeként pedig fontosnak tartom megismertetni a mantrailinget, mint szabadidős kutyás elfoglaltságot, minél több kutyatartóval. 

Farkas Baráti Attila

Szeged és környéke

Bővebb infók hamarosan! 🙂

Dános Veronika

Pécs és környéke

Dános Veronika vagyok, egy senior német vizsla és egy kölyök erdélyi kopó gazdája, a Pécsi Mentőkutyás Egyesület mantrailinges kutyavezetője és a K9 Keresőkutyás Egyesület trénere.

Miután egyszer, a még kamasz vizslám a reggeli 8 km-es kocogás után felásta a kertet és szétrágta a vadiúj túrabakancsomat, éreztem, hogy több fog kelleni neki, mint sima fizikai „fárasztás”. A kutyasulin, ahol ekkor végeztük a középfokú tanfolyamot, több sportot is kipróbáltunk, és bár Pogi mindenben nagyon lelkes volt, engem a személykövetés egyből megfogott. 

2015 óta rendszeresen edzünk, járunk belföldi és nemzetközi mantrailing képzésekre, illetve 2019 óta bevetési céllal tréningezünk a Pécsi Mentőkutyás Egyesülettel.

A mantrailinges életünket hosszú időn keresztül jellemezték nehézségek, hullámvölgyek, melyek leküzdésében nagy szerepe volt a K9 Keresőkutyás Egyesület trénereinek, szakszerű, egyénre és egyedre szabott, rendszeres gyakorlások, konzultációk formájában. Problémáinkra mára már mint erőforrás, értékes tapasztalat tudok tekinteni, melynek birtokában a mantrailing iránt érdeklődő párosok tudását igyekszem megalapozni vagy éppen szélesíteni a K9 Keresőkutyás Egyesület workshopjain, pécsi és környékbeli tanfolyamokon, tréningeken, vagy éppen a mantrailing camp-ben, illetve amelyet tovább kamatoztatok saját növendék kutyám (Angi, az erdélyi kopó) képzése során.

Úgy gondolom, mind a mentőkutyás tevékenység, mind pedig a kutya-gazda párosok oktatása komoly felelősség és szakmai alázatot kíván, edzéseimen is ezt a személetet igyekszem képviselni és tovább adni.

Janovszky Gergely

Budapest és környéke

Janovszky Gergely vagyok, a K9 Keresőkutyás Egyesület és a Mancs a Kézben Mentőkutyás Egyesület kiképzője, kutyavezetője.

2010-ben egy olyan kutyát választottunk, akinek a figyelmét nehéz volt lekötni, azonban tele volt energiával és kimondottan okosnak is bizonyult, így közel 2 éves korában, 2012-ben elkezdtük vele a mantrailinget. Ő egy rhodesiai ridgeback, a most már nyugdíjas Zuvan, akivel először csak hobbiként mantrailingeztünk, majd jött a sport és végül képzett mentőkutya lett. 2011-től segítőként, csoportvezetőként és kiképzőként voltam aktív kutyaiskolákon, ahol több kutyás sport megismerése mellett lehetőségem volt részt venni számos kutya rehabilitációjában is, és kiváló szakemberektől tanulhattam meg a kutyák viselkedésének megértését és kezelését.

2014 óta sok eredményt tudtunk elérni, számos bevetés és több megmentett élet mellett elsőként sikeres nemzetközi mentőkutyás mantrailing (IRO) vizsgát tettünk. Immáron a harmadik saját kutyánkkal (Zuvan és az olasz vizsla Grado után Caprival) van szerencsém űzni a mantrailinget. Sportként és szolgálatként egyaránt, akikkel mind több hazai és nemzetközi tesztet és vizsgát teljesítettünk az éles bevetések mellett.

Az elmúlt több, mint 10 évben idehaza és külföldön is sok, sport, mentőkutyás és rendőrségi továbbképzésen vehettem részt kutyavezetőként és kiképzőként egyaránt, de folyamatosan képzem magamat és a kutyáimat is. Rekreációs és szolgálati vonalon is nagy szerepet vállaltunk a mantrailing magyarországi megismertetésében, elfogadtatásában és népszerűsítésében. Az évek alatt több mantrailinges képzési irányzatot volt lehetőségem behatóan tanulmányozni, megismerni és alkalmazni.

Share This