Hasznos tippek – Így a tavaszi-nyári időszakban nem telik el úgy nap, hogy ne találkoznánk a kullancsok elleni védekezésre felhívó reklámmal. Az elmúlt évek enyhe teleinek köszönhetően már egész évben számítanunk kell ezekre a súlyos betegségeket terjesztő vérszívó élősködőkre, most a melegebb idő beálltával pedig tömegesen jelennek meg.

Mivel a kullancsok emberre és állatra számos veszélyes betegséget terjesztenek, mindenképp védekeznünk kell ellenük. Nézzük, hogy kutyáinkat és önmagunkat hogyan védhetjük meg ezektől a veszélyektől.

Számos lehetőség közül választhatunk, vannak a szájon át adható tabletták, nyakörvek vagy a szőrzetre juttatott cseppek, de léteznek természetes szerek is, érdemes a lehetőségekről állatorvosunkkal konzultálni. Azt, hogy a mi kutyánknál melyik válik be igazán, ki kell tapasztalni, és előfordulhat, hogy több szer kombinációja adja majd a legjobb eredményt. Vannak olyanok, amik elpusztítják, vannak amik távol tartják a kullancsokat. Ha általában parkokban, gondozott zöld területeken sétálunk, akkor elegendő lehet egyféle készítmény, ha viszont erdőbe, magas fűbe megyünk, akkor érdemes a kutyánk szőrét valamilyen, az állat számára veszélytelen riasztószerrel is befújni, hogy ne hozzon haza a kedvencünk a sétáról hívatlan látogatókat.

Mit tehetünk még?

Mivel ezek a szerek szinte kívétel nélkül valamiféle a kullancsokra ható vegyszert tartalmaznak, és ez megterheli a kutyáink szervezetét is, érdemes a májműködésüket támogatni pl. máriatövismagolajjal vagy egyéb táplálékkiegészítővel.

Séta után alaposan nézzük át a kedvencünket, ilyenkor viszonylag könnyen megtalálhatók, leseperhetőek a kullancsok.

 

Mit tegyünk ha a bőrbe fúródott vérszívót találunk?

  • minél hamarabb eltávolítjuk, annál jobb

  • használjunk kullancseltávolító kanalat vagy csipeszt

  • ne nyomjuk össze a kullancs testét

  • csípés után fokozottan figyeljünk a kutyánkra több napon keresztül, ha betegség tüneteit vesszük észre, azonnal forduljunk állatorvoshoz és jelezzük, hogy volt kullancscsípés

Nem csak a kutyáinkra kell odafigyelnünk!

A kullancsok ránk is veszélyesek. Ha sűrű növényzettel benőtt területre megyünk a kutyánkkal, viseljünk hosszú, zárt ruházatot, amit kezelhetünk is különböző szerekkel, hogy segítsen távol tartani a parazitákat.

A séta, kirándulás vagy mantrailing után alaposan vizsgáljuk át magunkat is. A kullancsnak időbe telik míg befúrja magát a bőrbe és elkezd vért szívni. Minél hamarabb távolítjuk el, annál kisebb az esélye annak, hogy megfertőzzön minket. Bármilyen kérdés esetén forduljunk orvosunkhoz!