Novemberben országszerte lezajlottak a K9 Keresőkutyás Egyesület első mantrailing tanfolyamai.

A Budapesten, Pest megyében és Csongrád-Csanád megyében megtartott Start! és Plusz keresőkutyás képzéseinken résztvevő kutya-gazda párosok nagy sokszínűséget mutattak fel. Terápiás, sport kutyás és ambiciózus mentőkutyás céllal érkező párosok is részt vettek a mantrailing képzésben.

A kezdeti ismerkedést, hamar jó hangulat, kutyás szakmai összhang, majd a foglalkozások végére jóleső kimerülés jellemezte.  A csoport kutyáinak képességéből és fajtáiból adódó sokfélesége – angol véreb, erdélyi kopó, border collie, cane corso, akita inu, ausztrál juhász, vizslák és egyéb fajták -, sok izgalmas és építő pillanatot hozott.

Minden párosról elmondható, hogy előre léptek céljaik elérésében és örömmel tölt el bennünket, hogy ezt velünk tették meg. A Mantrailing Klub és Workshopok keretein belül folytatjuk a megkezdett közös munkát!

A Mantrailing Klubon belül a tagoknak lehetőségük van megméretni magukat a K9 Mantrailing vizsgákon, és folyamatos edzés lehetőséget biztosítunk számukra az optimális és folyamatos fejlődés érdekében.

A K9 Keresőkutyás Egyesület következő mantrailing tanfolyamai 2022. januárban ill. februárban indulnak. A friss információkért kedveld és kövesd Facebook oldalunkat, valamint figyeld honlapunkat, ahol értesülhetsz az aktuális mantrailing képzéseink időpontjáról.

MANTRAILING KÉPZÉSEINK

ESEMÉNYEK

FACEBOOK

RÓLUNK MONDTÁK

„Betyárral, a 7 hónapos erdélyi kopó kölyökkel csináltuk végig a Start! képzést. Mivel nem vadászunk, ezért olyan sportot/elfoglaltságot kerestem, amiben jól használhatja és fejlesztheti azon képességeit, amelyekre a fajta ki lett tenyésztve.

Nagyon jó döntés volt, a kutya imádja, sikerélménye van, mindemellett jó irányba tereli a kutya-gazdi kapcsolatot.

Ami külön jó volt, hogy a tanfolyam kiscsoportos, így mindenkivel egyénileg, képességeinkhez mérten foglalkoznak, egyéni ütemben haladhatunk, fejlődhetünk. Sajnos a Start! képzés véget ért, de türelmetlenül várjuk a folytatást! Mindenkinek csak ajánlani tudom!!!”

Rita & Betyár

„Két kutyával jelentkeztünk a képzésre, bruttó másfél éves mantrailinges tapasztalat után. Mindkét kutyánk cane corso, mindketten jó zsákmányösztönnel rendelkeznek, ám karakterben, és előéletükben teljesen különböznek.

Syrah élete első szakaszában komoly engedelmes képzést kapott, túlzottan is megfelelni akaró kutyus lett belőle. A kurzuson indítási bizonytalanságán dolgoztunk, illetve azon, hogy döntési helyzetekben ne tőlem várja a megoldást, és főleg azon, hogy ne stresszként élje meg a munkát. Sokkal magabiztosabb lett azáltal, hogy az én hiányosságaimat javítgattuk, a képzés végére örömmel ugrott ki a kocsiból, és lelkesen dolgozott.”

Kriszta & Syrah

„Pandával teljes kezdőként jelentkeztünk a Start képzésre. A két hetes intenzív tanfolyam végére az egyébként félős kutyus sokkal magabiztosabb lett és nagyon gyorsan ráérzett a keresés ízére. Önmagát keresztező nyomvonalat is sikerült kipróbálni, amit szépen a friss nyom irányába le is vágott Panda. Nagyon tetszett a képzés felépítése és fokozatossága valamint az, hogy többféle eszközt: hámot és pórázt is volt lehetőség kipróbálni. Köszönjük szépen! Biztos folytatjuk a szimatolást.”

Ildi & Panda

„A Start tanfolyam jó hangulatban telt, Gergő szereti a kutyákat és velünk, „béna” gazdikkal is nagyon türelmes volt. Szuperül magyaráz, az elméleti órák is érdekesek voltak. A szervezés is rugalmas volt, addig egyeztettetünk, amíg mindenkinek megfelelt az időpont. Nem hittem volna, hogy Tenkes fejében ilyen gyorsan összeáll a kép minden presszió nélkül. A módszer működik, szívből ajánlom mindenkinek.”

Zsuzsa & Tenkes

„Medoc egy adoptált, semmilyen képzést, és szocializációt nem kapott kutyaként érkezett a menhelyről 3 éve, komoly viselkedési problémákkal. Mostanára viszonyát emberrel, és fajtársaival is sikerült rendezni, és ebben a másfél évnyi mantrailingnek fontos szerepe volt. Azt vettük észre, hogy eleinte csak munka közben, aztán már visszafelé sétálva sem reagált agresszíven kisebb-nagyobb fajtársaira. Medoc jó képességű, határozott kutya, sikerrel oldotta meg a változatos, egyre nehezedő feladatokat.

Remek kurzuson vettünk részt a kutyáinkkal, nagy tudású oktatókkal, akiktől nagyon sokat tanulhattunk, minden kérdésre választ kaptunk. Minden párossal személyre szabottan foglalkoztak, egymás munkáját végignézve is rengeteg információhoz jutottunk. Külön köszönet, hogy rugalmasan álltak ahhoz a kérdéshez, hogy szegediek lévén a távolságot is le tudjuk győzni, két felutazással, és egy 4 napos ott-tartózkodással meg tudtuk csinálni az egész kurzust. Örömmel várjuk a folytatást!”

Gábor & Medoc

„Köszönöm a lehetőséget, hogy részt vehettem a tanfolyamon. Számomra nagyon pozitív volt, hogy egy optimális létszámmal indult el a csoport, így mindenkire jutott kellő idő és figyelem. Szintén kiemelendő, hogy mindenki esetében egyéni ütemben haladtatok és figyelembe vettétek a kutyák habitusából és személyiségéből eredő tényezőket a bújási helyszín megválasztásakor. Pl az én tombolós kutyámat nem küldtétek be a kutyás utcákba keresni.

Nagyon jó volt, hogy eszközök terén is biztosítottatok lehetőséget kipróbálásra, hogy mindenki letesztelhesse melyik hám vagy póráz az ideális.

Az ebédeknek nagyon jó hangulata volt, kellett a csapatépítéshez és ha ez nem lett volna, most nem tudjuk mennyibe is kerül ma a kukorica

Ami nem a ti rovásotokra írható, az a rossz idő, így egy reggel 9-től délután 5-ig nap nagyon intenzív ilyen hidegben. De lehet, hogy csak én öregszem már. Köszi még egyszer.”

Evelin & Corey

„Szuper volt a képzés, köszönöm nektek a lehetőséget! Szerintem nagyon jól összeraktátok a tematikát, érdekesek és tanulságosak voltak az elméleti részek is, a gyakorlati foglalkozások pedig minden várakozásomat felülmúlták. Látszik, hogy iszonyat munkátok és ezzel együtt tapasztalatotok van ebben! Figyelemre méltó ahogy nem egy könyv vagy előre definiált rendszer szerint oktattok és ha törik ha szakad annak pedig úgy kell lennie, hanem beleviszitek a saját tanulásaitokat, kudarcaitokat és élményeiteket, ezzel pedig totál élet szagúvá válik az egész és így egy jól emészthető, érdekes folyamat bontakozik ki minden padavan előtt. Tök jól látjátok a különböző helyzeteket és személyiségeket (legyen az gazdi vagy kutyus) és sok-sok hasznos dicséretet vagy adott esetben kritikát fogalmaztok meg. Szerintem ez utóbbi talán lehetne picit keményebb is, néha úgy éreztem még a kritikát is dicséretként kapjuk! Összességében nagyon jó volt, csak így tovább!!! Találkozunk még!”

Zoli & Magic

Én úgy gondolom ez még tényleg csak a start volt, de annak viszont nagyon jóóó. Tuti társaság, kedves, befogadó kutyák és egy cél. Kell ennél több? Köszönöm nektek az átadott szakmai tudást és az egyéni tapasztalatot, tetszett, hogy egyénre volt szabva a nyomfektetés, de úgy, hogy a kutya és a gazda határai, mindig egy kicsit feszegetve legyen. Már most sokat mélyült a kapcsolatom Mirával, a közös munka nem csak a közös tiszteletet az odafigyelést, de a szeretetet is mélyíti.Nekem egy kicsit többről szól, mint csak a munkáról a tanulásról. A videó készítést tényleg jó dolognak tartom én is és tessék egy kicsit szigorúbbnak lenni velünk, ha bénázunk. Szóval mikor találkozunk?”

Marianna & Mira

„Nagyon szépen köszönjük a lehetőséget! Mi nagyon jól éreztük magunkat és sokat tanultunk. Ahogy az első szombati ebédnél is említettem, amikor is úgy döntöttem, hogy borzasztó nagy szükségünk van arra, hogy összekössük az életünket egy Angol vérebbel is, már akkor kerestem annak a lehetőségét, hogy a mantrainlinggel megismerkedjek/ünk. Nagyon jó csapat jött össze! Hálás vagyok, hogy megismerhettelek benneteket! Nagyon várom már a folytatást. Sok hasznos információt adtatok át, ami arra sarkall, hogy még intenzívebben foglalkozzak ezzel a „sporttal”.”

Tünde & Teodór

„Profi tréner, szuper társaság, szuper hangulat. Whiskey és persze én is nagyon élvezzük az edzéseket!”

Viki & Whiskey

„Én is nagyon jól éreztem magam a képzés alatt, sok új dolgot tanultam a mantrailingről, és Hectorról is 😊 Szerintem is nagyon jó társaság jött össze, érdekes volt látni a többi kutyus-gazdi párost, ahogy együtt dolgoznak, remélem, hogy még sokszor találkozunk. Maga a képzés tudásanyaga logikusan volt felépítve és előadva, és ahogyan azt már többen említették előttem, ahogy megosztottátok velünk a saját tapasztalataitokat, sikereiteket, kudarcaitokat, tanulságaitokat, sokkal hitelesebb volt az egész, és újra megerősítette mindenkiben, hogy az egy dolog, hogy a „nagy könyvben” hogy vannak leírva a dolgok, és más, ahogyan a valóságban a kutyusaink működnek. Hiszen mindegyik kutyus más és más, mint ahogyan mi is. A közös videónézés és elemzést én is nagyon hasznosnak találtam, főleg azt a két videót, amik rólunk készültek. A következő tanfolyamokon erre meg lehetne kérni a résztvevőket, hogy videózzák le egymást, vagy Mesit elhívni 😊 Tanulni is sokat lehet belőle, illetve emléknek is meg tudja őrizni a gazdi.”

Tamás & Hector

„Én nagyon jól éreztem magam és köszönöm, hogy részt vehettem, rengeteget tanultam. Nekem az eredeti tervem az volt, hogy Kökénnyel alapvetően vadászni fogunk (pont ezért is lett egy ilyen energikus, temperamentumos kutyám) és mellé kerestem egy másik sportot, ami kicsit más, de az alapvető ösztöneit ott is használja. Az elmúlt néhány hét alatt azt tapasztaltam, hogy gyakorlatilag, minden, ami a vadászatból számomra hiányzik, az a mantrailingben benne van (szuper oktatók, jó csapat, a kutya-gazda kapcsolat erősítése, szabadság a kutyának, kontroll elengedése a gazda részéről). Nekem a mantrailing egy kicsit kutya- és önismereti tréning is. Ami különösen tetszett, hogy mennyire sokszínű volt a csapat. Nem volt két egyforma kutya-gazda páros, épp ezért nagyon sok tapasztalatot lehetett gyűjteni pusztán mások megfigyeléséből is. Maga a képzés anyaga is jól fel volt építve, benne volt minden, ami ahhoz kell, hogy kedvet kapjunk és elinduljunk a mantrailing világába. A videóelemzések különösen hasznosak voltak, én azután értettem meg, hogy mit, hogyan kell megfigyelni, reagálni. Szerintem hasznos lenne, ha ez az elméleti rész egy kicsit előrébb kerülne, hogy az utána következő keresések sokkal tudatosabbak legyenek (de! én már előtte is voltam pár alkalommal, nem volt minden ismeretlen és különösen érdekelt az a rész, hogy hogyan olvassuk a kutyát). Ami számomra rettentően pozitív és elismerésre méltó, ahogyan ti ezt végigjártátok, és mindazt a sok pozitív és negatív tapasztalatot is beépítettétek, amit az elmúlt évek alatt gyűjtöttetek. Számomra pont emiatt nagyon hitelesek vagytok! Röviden: nagyon jó volt, folytassátok, várom a következő részt!”

Barbi & Kökény