Az idei év utolsó 1-1 napos workshopjait Pécsett és Polgárdiban ill. Siófokon tartottuk, melyek nem csak a résztvevőknek, hanem nekünk is tartalmas és izgalmas kihívást jelentettek. A rutinos, magabiztos párosok mellett több, a mantrailinget nemrég megismerő, lendületes, vagy akár érzékenyebb kutyával is dolgozhattunk, így mindenki láthatta az egyes kiképzési fázisok közötti különbségeket.

Pécsett szerencsénk volt az időjárással, mert bár télies körülmények között dolgoztunk, a beígért szélvihar még nem érkezett meg. A továbbképzésen két csoportban folytak a keresések, és a területi adottságokat kihasználva mindegyik párosunk a képzettségi szintjének megfelelő feladatokat kapott. Voltak kezdő-felfedező, építő és komolyabb mentális megmérettetést jelentő nyomok is, hiszen magasabb szintű sport és mentőkutyás ambíciókkal is érkeztek a workshopra.

Öröm volt látni, hogy az érzékeny kutyák magabiztosságát milyen eredménnyel tudtuk ilyen rövid távon is növelni, miután a gazdikat megfelelő instrukciókkal láttuk el, valamint megfelelő nyomokat is fektettünk nekik, ezzel megalapozva a további lépéseket is. Itt is kitartó és türelmes munkára van szükség, figyelembe véve az érzékenységből fakadó speciális igényeket.

Nem csak a kezdő, hanem a haladó kutyáknál is láthattuk, hogy a kutyavezetők következetes munkája és a tudatosan alkalmazott mantrailing képzés meghozza a változásokat és a várt eredményeket is!

A másnapi workshopon, a szervező Relax Dog Center székhelyén, Polgárdiban elméleti előadással kezdtünk, melynek során több, a keresőkutya képzés tekintetében releváns témát is érintettünk.

A gyakorlati blokknál már szembesülni kellett a zord időjárással és a viharos széllel, ami rendesen megmért minket, embereket – főleg, miután elkezdett sötétedni.

Azt gondolhatnánk, hogy a kutyák számára ez nagyobb kihívást jelentett, azonban nem így volt! Inkább amiatt volt izgalmas több keresés, mert ebben a helyzetben az ebek teljesen más kereső-követő viselkedést produkáltak, mint korábban, nem ilyen nagy légmozgás és hideg közepette, ezt pedig a kutyavezetőknek kellett észlelni és megfelelően értelmezni. Számos extra nehezítés is került a nyomokra, melyek kiváló visszajelzést adtak a további képzés hangsúlyos pontjait illetően.

Köszönjük a meghívást és a szervezést a helyi csapatoknak, barátainknak, a pécsi kutyás közösségből Dános Veronikának, valamint Szőke Krisztinek, a Relax Dog Center (Polgárdi) tulajdonosának.

Tavasszal folyt. köv.! 😉

Képek – Mantrailing Workshop Pécs & Siófok 2021.12.11-12.